Ni frižider više nije što je bio

Sve je više poslova u kojima mašine zamenjuju ljude, a izgleda da se i nutricionistima sprema opasna konkurencija. Evo kako.

Ako pažljivo razmislimo, mesto u kući koje je pravo minsko polje za sve koji hoće da skinu kilograme jeste frižider. Otvori, zatvori. Otvori, zatvori. A svaki put između ove dve reči utisne se gomila neplaniranih kalorija. Kako do toga ne bi došlo, mogu se čuti razni saveti tipa: napišite sebi poruku i zalepite je na frižider, da vas upozori svaki put kad krenete da ga otvorite. Znajući za ovu caku, u kompaniji LG su napravili frižider koji bukvalno upozorava šta sme i što je još važnije – šta ne sme da se jede. „Smart ThinQ” će da se pojavi na britanskom tržištu u toku ove godine, a koštaće 2.000 funti i imaće zadatak da razmišlja umesto vlasnika.

Dakle, sve što je potrebno jeste da se unesu traženi podaci za svaku osobu koja koristi frižider (pol, godine, visina, masa…), a za onog ko hoće da mršavi i ciljani broj kilograma koji želi da se izgubi. Upotrebom tehnologije koja podrazumeva raspoznavanje lica i glasa, frižider će da analizira podatke, a onda da predlaže zdravije kombinacije namirnica i upozorava ukoliko se posegne za previše kaloričnim proizvodom. Kako bi proširili ciljnu grupu koja bi mogla da koristi ovaj frižider, proizvođači su omogućili i neke druge interesantne funkcije, pa tako mlako vino može da se rashladi do ledeno hladnog za samo osam minuta, a pivo za pet (al’ će sad da smisle opet neku dobru rekamu, eto im materijala). Kako se unutar frižidera nalazi kamera, moguće je da vlasnik putem mobilnog telefona kontroliše njegov sadržaj i kada nije kod kuće, što olakšava pravljenje šoping liste, piše londonski Dejli mejl. Onda, upozorava ako se hrana ubuđa u onom delu u kom se čuvaju voće i povrće, a kako je moguće da skenira bar kod prilikom unošenja namirnice u frižider, registruje i njen rok trajanja i putem SMS poruke šalje informaciju kada je blizu isteka.

Predstavljajući najnovija dostignuća visoke tehnologije za 2012. godinu, iz kompanije LG tvrde da smart frižider kao uređaj koji komunicira sa svojim vlasnikom putem teksta predstavlja glavni trend koji možemo očekivati u budućnosti.

Moram priznati da mi sve vrlo bajkovito zvuči, a uopšte nije bajka pošto će se naći na tržištu već ove godine. Pitam se samo kako će Pametni registrovati antibiotski sirup, masku za lice ili crve za pecanje (da, da i to se nađe u nekim frižiderima strastvenih pecaroša). Možda ima opciju “ne važi se”. Pa onda, kako će ovaj moj prohladni kolega (kad se bude prodavao u Srbiji) da ukapira domaće švargle, kobasice, pihtije i svu silu naše tradicionalne mesno-prerađivačke armije proizvoda izašle iz ruku lokalnog majstora koji “kolje po kućama”. Već vidim zbunjene funkcije sirotog uređaja kad vesela domaćica ubaci sarme za sutra ili pasulj sa rebarcima.pametni

Jedino rešenje koje ja ovde vidim jeste poseban model za srpsko tržište. Samo ne znam kako će da ubace parametre za sve ono što što jedna prosečna domaća porodica drži u frižideru, a što ima veze sa maštovitosti i veštinama onog gore spomenutog majstora sa neobičnom disciplinom, a naročito ima veze sa istim osobinama vlasnice frižidera. Ja mislim da LG nema takvog stručnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *