Zrnce pirinča, zrnce mudrosti

Pošto sam ostavila prostora za poneko razočarenje u istraživanju novih jela, taj prostor je ubrzo zapretio da bude popunjen. Nakon ponovljenog boravka čisto poslovne prirode u šoping molu, došao je red na ručak. Kao i u svakoj drugoj ustanovi od značaja ove vrste i ovde su na poslednjem spratu restorani, uglavnom brze hrane. Kakvo me je samo nelagodno osećanje prošlo kada sam klizeći pokretnim stepenicama ugledala prvo McDonalds. Sa gužvom, naravno. Više me razočarala gužva nego samo prisustvo ovog neomiljenog mi mesta. Naravno, tu su i svi ostali najpoznatiji zapadnjački generatori masnih naslaga, ali dobra stvar je što se na drugom kraju nalaze i istočnjački odgovori na ove zapadnjačke, pa može dosta toga zanimljivog da se izabere. A moj izbor ovoga puta je bio birjani sa piletinom. Odlično je izgledao i ni tračka sumnje nisam ostavila da bi izbor mogao da bude pogrešan.

Prvi zalogaj nije obećavao. Mnogo začina, jedan dominira, ne znam koji, ali znam da ga neću uvrstiti u svoju kolekciju. Sledeći zalogaji samo su potvrdili da ne mora da mi se dopadne baš svako istočnjačko jelo, a kad sam stigla do piletine tu mi se dogodilo nešto što nije odavno – nisam više mogla da jedem. Nije pomogao čak ni preliv koji je donekle ublažavao jak ukus. Rekoh u sebi: birjani, okani me se, družiti se nećemo.

Ali, ne sluša birjani, nego se namesti u vrhu predloga na YouTube samo dva dana kasnije i to dok sam slušala Maju Odžaklijevsku i „Sve ti opraštam“. Gledam, pa ne verujem. Kakve sad veze ima Maja sa birjanijem i kako to da se baš sad namesti baš tu. Shvativši to kao očigledan znak koji mi na nešto ukazuje, morala sam da kliknem i odgledam video. Tek da vidim šta tu od začina ide, kako bih ih izbegla prilikom kupovine. Kad tamo – iznenađenje. Ispostavi se da je taj birjani skoro isto što i maklube, jedno od mojih top 5 jela koje najviše volim i da jedem i da spremam. Recept mi je poslao moj drugar sa preporukom da obavezno probam jer je sjajno. I bio je u pravu. Postoje male razlike u pripremi, ali je u suštini isto jelo. I isto se prevrne na tanjir kada je gotovo.

I eto meni još jedne lekcije iz kulinarstva, a ako malo šire sagledam kao što volim i iz života. Dakle, razlika između toga da ti se nešto ekstremno dopadne i još ekstremnije ne dopadne leži u onome čega najmanje ide, a definiše konačan rezultat. Sledeći korak jeste odrediti šta je to, tačnije koji začin smeta, koji prija, a zatim začiniti u pravoj meri i – uživati.
Druga lekcija: to što imamo iskustva ne mora da znači da nas izgled ne može prevariti. I treća lekcija, premda ništa manje važna: kada probaš nešto novo, uzimaj male zalogaje. Nikada ne znaš kakvo iznenađenje može da te zaskoči.
I pošto sam tako lepo podelila lekcije iz kuhinje života, lepo bi bilo da napišem recept za maklube, onaj koji je u mojih top 5. A birjani neka me se drži podalje i ne meša u Maju Odžaklijevsku.

Maklube

3 pileća bataka sa karabatakom
2 glavice crnog luka
tikvica
manji plavi patlidžan
manja glavica karfiola
2 šargarepe
2 paradajza
300 g pirinča
so i biber
ulje
kašičica karija
nekoliko listića sveže nane
1 l vode

Način pripreme

1. U šerpu sipati vodu, dodati 2 kašičice soli, na vrh kašičice bibera i kašičicu karija. Razdvojiti batak od karabataka, pa ih kuvati na umerenoj temeraturi 10 minuta od momenta kada voda provri.

2. Razdvojiti karfiol na cvetove. Šargarepu, tikvice i patlidžan iseći na krupnije komade, a crni luk na tanke kolutove. Paradajz iseći na kocke.

3. U posudu za pečenje složiti patlidžan, tikvice, karfiol i šargarepu. Posoliti ih i preliti sa malo ulja. Posudu staviti u rernu zagrejanu na 230°C i peći oko 20 minuta.

4. U pliću, a širu šerpu sipati ulje. Rasporediti kolutove luka i malo paradajza po dnu. Izvaditi piletinu iz supe pa je složiti po luku, a zatim pečeno povrće i preostali paradajz. Preko toga rasporediti pirinač, pa jelo lagano naliti supom u kojoj je kuvana piletina. Dodati listiće sveže nane.

5. Šerpu staviti na srednje-jaku vatru dok jelo ne provri. Zatim poklopiti šerpu, a vatru smanjiti na tihu. Kuvati jelo dok se pirinač ne skuva, tj. sva tečnost ne ispari.

6. Maklube znači prevrnuto. Jelo treba servirati tako što celokupnu sadržinu šerpe treba prevrnuti na veći tanjir.

Ovo je recept onako kako sam ga dobila, mislim da je iz neke TV emisije, ali kako se i može očekivati od domaćice koja drži do sebe, malo sam ga izmenila. Pa tako meso kuvam duže, a sve se na kraju kuva kraće što zavisi od vrste pirinča i koliko mu je potrebno da bude kuvan. Ne stavljam karfiol, lepše mi je bez njega, a pirinča stavim manje.

I moram da priznam. Kad god sam pravila maklube ukus bi bio fenomenalan, ali mi ovo prevrtanje nikada nije polazilo za rukom. Prvi put ga pravim ovde i prvi put mi je ispao savršeno u svakom smislu. Valjda prepoznaje domaći teren, pa se ne otima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *