Žena na više načina

Devojka, majka, domaćica, tetka, strina, uspešna, lepa, ružna, odlučna, obična… Bezbroj je načina na koje se može predstaviti žena. Od svih etiketa koje se ženi mogu prikačiti najpoželjnije u (ne)vremenu sadašnjem su one koje se odnose na dobar izgled. To se lako može proveriti. Dajte ženi kompliment na račun izgleda, i već ste dobili dragocene bodove po pitanju vaše vrednosti u njenim očima.

Da li se tako lako prodamo za par lepih reči? Ma da, budimo iskreni. Možemo biti i pametne, šarmantne, slatke, vesele, ali nešto najviše volimo kad nam kažu da smo lepe. E sad, ovo je prilično jasna oblast i dilema nema, međutim, postoje etikete koje u trenutno važećem sistemu vrednosti mogu predstavljati problem. Domaćica. Šta to znači? Umazana, zapuštena, sa bar 10 kg viška, u staroj otegnutoj trenerci i sa varjačom u ruci? Ova reč u vokabularu savremene žene ponekad deluje kao jeretička. Pobogu, pa ko još ima vremena za te stvari dok se kamen po kamen gradi tvrđava zvana karijera kao poslednje utočište savremenih žena. Ima smisla.

Ali ipak, kada se malo bolje razmisli, u eri u kojoj se zdravlje postavlja kao apsolutni imperativ (jer jedino zdrave možemo da računamo na stvarno dobar izgled i uspešnu karijeru), kako to da tako važnu stvar kao što je hrana olako prepuštamo ketering službama, restoranima i kioscima sa brzom hranom? Ili “kuvanju” koje uključije minimalan broj operacija sa maksimalnom količinom hrane lošeg kvaliteta. Pitam se, da li je u pitanju samo faktor slobodnog vremena? Ili je prosto blam u moru mogućnosti koje se nude baviti se tako prizemnom aktivnošću kao što je kuvanje? Dobro se sećam situacije kada sam društvu u kancelariji donela kolače. Da se to dogodilo desetak godina ranije pitali bi me za recept. Pitali su me u kojoj sam ih poslastičarnici kupila. A sama sam ih napravila. Stvarno. Od nekog ko je bežao od kuvanja (i ostalih kućnih poslova) kao momci od udavača, preobratila sam se u pravu pravcatu domaćicu. I to ne zbog toga da bih se udala, već što mi je tako lepo. I to mi je sasvim dovoljan razlog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *